BMI Berekenen

BMI berekenen is geen lastig onderdeel van medisch rekenen, maar het is wel een belangrijk onderdeel dat je goed moet afsluiten. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid het medisch rekenen examen in te gaan. BMI wordt internationaal overal gebruikt en je kunt het BMI al berekenen bij kinderen vanaf 2 jaar oud. 


Inhoudsopgave




Wat is BMI?

BMI is de afkorting van Body Mass Index en geeft een indicatie over jouw gewicht in verhouding tot jouw lengte. Met deze indicatie kun je zien of je te zwaar bent, te licht, of precies goed. Nadat je je BMI hebt berekend, kun je als doel stellen om op een bepaald BMI uit te komen. Het berekenen van BMI kan alleen bij volwassenen of kinderen vanaf 2 jaar oud en BMI is een minder geschikte indicatie voor mensen die heel gespierd zijn, zwanger zijn, borstvoeding geven of van Aziatische afkomst zijn. BMI geeft een inschatting over de vetverdeling in je lichaam, maar onthoud goed dat ieder lichaam anders is, het is alleen een indicatie! Als je denkt dat de uitslag niet helemaal bij je past, ga dan naar de huisarts.




BMI berekenen uitleg

BMI kun je gemakkelijk berekenen met behulp van een simpele formule, massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat. De formule is makkelijker als je het schrijft als gewicht in kg / (lengte in meter x lengte in meter). Je krijgt op deze manier een uitkomst die iets zegt over je vetmassa. Deze methode is niet geschikt voor mensen van Aziatische afkomst, omdat zij vaak meer vetmassa hebben dan mensen van westerse afkomst. Nu je de uitkomst van de formule hebt gevonden, wil je weten wat een gezond BMI is. Een gezond BMI voor volwassenen van 19 tot en met 69 jaar ligt tussen 18,5 en 25. Zit je onder de 18,5 dan heb je ondergewicht en word je aangeraden om aan te komen. Zit je boven 25, maar nog wel onder 30, dan heb je overgewicht. Is je BMI 30 of hoger, dan heb je ernstig overgewicht. Dit heet ook wel obesitas. Als je obesitas hebt, dan word er ernstig aangeraden om af te gaan vallen. Een dergelijk overgewicht kan namelijk veel lichamelijke problemen veroorzaken, zoals hartproblemen, spataders etc. Voor kinderen van 2 tot en met 18 jaar oud geldt een andere verdeling van het BMI. Er is dan ook nog een groot verschil tussen de BMI van meisjes en jongens. BMI bepalen bij kinderen wordt ook afgeraden voor kinderen van Hindoestaanse afkomst, omdat zij door hun lichaamsbouw meestal lichter zijn vergeleken met kinderen van westerse afkomst. 



BMI berekenen oefenen

Oefenvraag 1.

Meneer de vries is 67 jaar oud en heeft een lengte van 184 centimeter, verder heeft hij een gewicht van 84 kilogram. Bereken de BMI van meneer de Vries en geef aan of meneer de vries op een onder-, gezond of overgewicht zit. Rond af op 1 decimaal. 


Oefenvraag 2. 

Mevrouw de Jong had een BMI van 35 en een lengte van 185 centimeter. Mevrouw de Jong wilde graag afvallen, want haar BMI was te hoog. Ze is meer gaan bewegen en is uiteindelijk op een BMI van 25 gekomen. Bereken hoeveel kilogram mevrouw de Jong is afgevallen. Rond af op 2 decimalen. 


Oefenvraag 3. 

Mevrouw Timmermans heeft een leeftijd van 25 jaar en heeft een lengte van 170 centimeter en een gewicht van 70 kilogram. Bereken het BMI van mevrouw Timmermans en geef aan of mevrouw Timmermans op een onder-, gezond of overgewicht zit. Rond af op 1 decimaal.


Antwoorden BMI berekenen

Oefenvraag 1.

184 centimeter = 1,84 meter

84 / ( 1,84 x 1,84 ) = 24,810

Dus meneer de Vries heeft een BMI van 24,8. De uitslag hiervan is dat hij op een gezond BMI zit. 


Oefenvraag 2. 

35 = … kg / ( 1,85 x 1,858 ) 

35 = … kg / 3.42 25

35 x 3.4225 = 119,79 kg

25 x 3.4225 = 85,56 kg

119,79 – 85,56 = 34,23 kg

Dus mevrouw de Jong is 34,23 kilogram afgevallen en zit nu met haar BMI van 25 op een gezond BMI.


Oefenvraag 3. 

170 cm = 1,70 m

70 / 1,70 x 1,70 = 24.2214

Dus mevrouw Timmermans heeft een BMI van 24,2. Dat houdt in dat ze op een gezond gewicht zit.


BMI berekenen tips


Tip 1. 

Arceer de getallen die in het verhaaltje staan die je nodig hebt, zodat je je niet kunt vergissen met andere getallen. Je krijgt zo een gemakkelijk overzicht van alle getallen die in de sommen staan die je moet gebruiken. 


Tip 2. 

Voordat je de som gaat berekenen is het handig om de formule goed op te schrijven. Je kunt op deze manier geen stomme fouten maken door de formule verkeerd te gebruiken. 


Tip 3. 

Noteer altijd of iemand onder-, gezond of overgewicht heeft. Dit vult je antwoord aan en is nooit fout, omdat het je antwoord duidelijker maakt. 


Ook slagen voor je medisch rekenexamen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch rekenexamen? Doe dan de medisch rekentraining van medischrekenenoefenenen.nl. Met de verpleegkundig rekenen training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van verpleegkundig rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.