Een samenvatting van het gevreesde vak medisch rekenen

Alle studenten die leren voor verpleegkundige op het MBO of het HBO en studenten van de opleiding Verzorgende IG, krijgen te maken met medisch rekenen. In dit vak word je voorbereid en getoetst op het correct uitvoeren van berekeningen. Deze berekeningen moet je kunnen doorvoeren bij het verzorgen van patiënten in het ziekenhuis, in een verzorgingshuis, of thuis. Het is belangrijk om deze vaardigheden onder de knie te krijgen omdat het correct toedienen van medicatie één van de belangrijkste taken van een verpleger of verzorger is. Als er op dit gebied iets misgaat kunnen er ernstige complicaties ontstaan.



Inhoudsopgave: 



Eerst wordt het basisrekenen herhaald


De berekeningen die je moet leren uitvoeren om goed medisch te kunnen rekenen zijn op zich niet moeilijk. Ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op basisschool vaardigheden zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en percentages berekenen. Na het opfrissen van die basisvaardigheden, kun je bezig met sommen waarin je volume, gewicht en concentraties berekent. Op die manier ontwikkel je de kunst om de hoeveelheid werkzame stof die de behandelend arts heeft voorgeschreven, op de juiste manier toe te dienen.



 

Vervolgens moet je de eenheden met gemak leren toepassen en omrekenen

Voordat je een berekening kunt uitvoeren, moet je ervoor zorgen dat de eenheden die je gebruikt hetzelfde zijn. Zo zullen sommige formules werken met gewicht. In dat geval moet je zorgen dat al je hoeveelheden in dezelfde maat staan, of het nou kilogram, microgram of milligram is. Daarvoor moet je weten hoe je van de één naar de ander omrekent. Hetzelfde geldt voor volume in liters. Dit is niet moeilijk, maar je moet wel de verschillende namen in je hoofd stampen en handigheid opbouwen met het omrekenen. Daarnaast moet je ook leren hoe je een percentage omzet in de juiste hoeveelheid. 

Door de juiste kennis te gebruiken kun je zonder twijfel bepalen hoeveel microgram er in een gram zit, hoeveel 4,6% van een liter is en hoeveel milligram werkzame stof in een halve liter oplossing van vijf milligram per liter voorkomt. Als dat allemaal lukt, dan ben je al een heel eind op weg. Het basisrekenen en de eenheden komen vervolgens samen in een aantal formules. Deze formules zijn speciaal ontwikkeld om je te helpen om de juiste berekening uit te voeren op het juiste moment. Als je begrijpt welke formule voor welke berekening wordt gebruikt en waar je welke waarden moet invullen, dan doet de formule de rest van het werk voor je.

 




Het soort berekeningen waar je mee te maken krijgt

Tijdens het vak medisch rekenen leer je wat deze formules doen en wanneer je een bepaalde formule moet toepassen. Dit is het gedeelte rekenen in de praktijk. Het is belangrijk dat je met veel verschillende situaties gaat oefenen, zodat je inzicht krijgt in de formules die je moet gebruiken tijdens de routinehandelingen van een verpleegkundige of verzorger. Tijdens deze praktijktraining leer je bijvoorbeeld hoe je de precieze druppelsnelheid van het infuus kunt berekenen, zodat er een bepaalde hoeveelheid per uur wordt toegediend. Je leert ook hoe je een spuitenpomp correct voorbereidt en hoe je kunt berekenen hoe lang een zuurstofcilinder meegaat. 

Uiteindelijk bestaat elke berekening uit het toepassen van een aantal simpele formules, je moet alleen wel leren in welke volgorde ze gebruikt moeten worden. Dit is een kwestie van veel oefenen en herhalen. Daarom ga je tijdens het rekenen in de praktijk aan de slag met allerlei voorbeelden van situaties die je later tijdens je werk ook gaat tegenkomen. Je zult merken dat langzamerhand de formules en eenheden waarmee je in het begin nog moeite had en waar je soms lang over na moest denken, vanzelfsprekend beginnen te worden.

 



Gebruik oefenmateriaal om te studeren

Het is belangrijk om bij het bestuderen van deze gecompliceerde materie, gebruik te maken van hulpmiddelen. Zo kun je ezelsbruggetjes gebruiken om dingen te onthouden die je maar moeilijk in je hoofd gestampt krijgt. Je kunt overzichtelijke schema´s opstellen om de relatie tussen de eenheden onder de knie te krijgen. Om de formules te onthouden, kun je proberen ze zo ver mogelijk te versimpelen zodat jij nog net weet waarvoor ze zijn en hoe ze te gebruiken, terwijl je maar een minimale hoeveelheid stof hoeft te stampen.

Daarnaast is het verstandig om veel oefenopgaven te maken. Deze worden geleverd met de lesstof, maar vaak hebben studenten meer herhaling nodig. Je kunt online en in speciale medisch rekenen boeken meer oefeningen vinden. Als dat nog steeds niet genoeg is, kun je hulp zoeken. Omdat veel studenten moeilijkheden hebben met dit vak, zijn er goed werkende methoden ontwikkeld om je te helpen bij het begrijpen van de stof. Niet elke methode werkt evengoed voor verschillende studenten. Als je de methode van je docent niet goed begrijpt, is het vaak de moeite waard om bij iemand anders hulp te zoeken.

 


Tips bij het leren van medisch rekenen

De beste manier om wiskunde te studeren is door gestructureerd te werk te gaan. Ons brein werkt het beste als het maar één ding tegelijk hoeft te doen. Schrijf, voor je aan de opgave begint, eerst alle formules op die je kent en alle ezelsbruggetjes die je gebruikt. Zo hoef je niets meer te onthouden. Vervolgens lees je de opdracht goed door en verzamel je de gegevens die je nodig hebt. Zorg dat je weet welke eenheden het antwoord moet bevatten en welke andere waarden je nodig hebt om het te berekenen. Deze gegevens helpen om de correcte werkwijze en formules te bepalen.

Zo gauw je weet wat je moet berekenen stel je de volgorde samen. Misschien moeten er eenheden in elkaar omgerekend worden. Misschien moet je een kleine berekening doen om een waarde in de hoofdformule te verkrijgen. Voer deze berekeningen uit. Ook is het verstandig om te bepalen in welke grootte het antwoord uiteindelijk ongeveer moet uitvallen. Zo merk je vaak direct op dat je een fout hebt gemaakt. Als alle onderdelen op hun plek zijn, hoef je enkel nog de gegevens in de formule in te voeren om je antwoord te krijgen.  



Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇  onze trainingspakketten.