Voorbeeldsommen medisch rekenen

Medisch rekenen is een belangrijke vaardigheid voor zorgprofessionals, omdat het hen in staat stelt om de juiste doseringen van medicijnen en andere behandelingen te berekenen. In dit artikel zullen we een aantal voorbeeldsommen van medisch rekenen bespreken, en geven we tips en oefenopdrachten om deze vaardigheid te verbeteren.

Voorbeeldsommen Medisch rekenen

  • Voorbeeldsom 1: Dosering berekenen

Een patiënt heeft een infectie en moet worden behandeld met antibiotica. De voorgeschreven dosering is 5 mg/kg lichaamsgewicht, en de patiënt weegt 70 kg. 

Hoeveel milligram antibiotica moet de patiënt per dag innemen?

  • Voorbeeldsom 2: Infuus berekenen

Een patiënt moet worden behandeld met een infuus van 1000 ml 0,9% NaCl. Het infuus moet gedurende 24 uur worden toegediend met een snelheid van 50 ml/uur. 

Hoeveel milliliter NaCl zit er per uur in het infuus?


Antwoorden voorbeeldsommen medisch rekenen

  • Voorbeeldsom 1: Dosering berekenen

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de dosering per kilogram lichaamsgewicht berekenen en vervolgens vermenigvuldigen met het gewicht van de patiënt. In dit geval is de dosering 5 mg/kg, dus de patiënt heeft 5 x 70 = 350 mg per dag nodig.

  • Voorbeeldsom 2: Infuus berekenen

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de totale hoeveelheid NaCl delen door het aantal uur dat het infuus wordt toegediend. In dit geval is de totale hoeveelheid NaCl 1000 ml, en wordt het infuus 24 uur toegediend. Dus, de infusiesnelheid is 1000 / 24 = 41,7 ml/uur. Omdat we het infuus met een snelheid van 50 ml/uur toedienen, zit er dus 41,7 ml NaCl per uur in het infuus.

Tips medisch rekenen

  1. Lees de vraag zorgvuldig door en markeer belangrijke informatie zoals de voorgeschreven dosering, het gewicht van de patiënt, de totale hoeveelheid medicijn, en de duur van de behandeling.
  2. Wees nauwkeurig in je berekeningen. Rond nooit af voordat je het eindresultaat hebt bereikt.
  3. Gebruik een rekenmachine om te voorkomen dat je fouten maakt tijdens het rekenen.
  4. Controleer je antwoorden door ze opnieuw te berekenen en ze te vergelijken met de oorspronkelijke vraag.


Oefenopdrachten medisch rekenen

Hier zijn nog een paar oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om je te helpen bij het verbeteren van je vaardigheden in medisch rekenen:

  • Oefenopdracht 1:

Een patiënt heeft een bloeddruk van 130/90 mmHg. 

Wat is de gemiddelde bloeddruk van de patiënt in mmHg? 

(Hint: de gemiddelde bloeddruk wordt berekend door de som van de systolische en diastolische bloeddruk te delen door 2).

  • Oefenopdracht 2:

Een patiënt heeft een intraveneuze infusie nodig van 500 ml 0,9% NaCl. Het infuus moet worden toegediend over een periode van 4 uur. 

Wat is de infusiesnelheid in ml/uur?

  • Oefenopdracht 3:

Een patiënt heeft een voorgeschreven dosis van 2,5 mg/kg lichaamsgewicht van een bepaald medicijn. De patiënt weegt 80 kg. 

Hoeveel milligram medicijn moet de patiënt per dag innemen?

  • Oefenopdracht 4:

Een patiënt heeft een bloedsuikerspiegel van 250 mg/dl. 

Wat is de bloedsuikerspiegel in mmol/l?  (Hint: de omrekeningsfactor is 18,02)


Antwoorden oefenopdrachten medisch rekenen

  • Oefenopdracht 1:

Antwoord: De gemiddelde bloeddruk van de patiënt is (130 + 90) / 2 = 110 mmHg.

  • Oefenopdracht 2:

Antwoord: Om de infusiesnelheid te berekenen, moeten we de totale hoeveelheid NaCl delen door de tijd van de infusie. In dit geval is de totale hoeveelheid NaCl 500 ml en de tijd van de infusie is 4 uur. De infusiesnelheid is dus 500/4 = 125 ml/uur.

  • Oefenopdracht 3:

Antwoord: Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de dosering per kilogram lichaamsgewicht berekenen en vervolgens vermenigvuldigen met het gewicht van de patiënt. In dit geval is de dosering 2,5 mg/kg, dus de patiënt heeft 2,5 x 80 = 200 mg per dag nodig.

  • Oefenopdracht 4:

Antwoord:: Om de bloedsuikerspiegel in mmol/l te berekenen, moeten we de waarde in mg/dl delen door de omrekeningsfactor 18,02. In dit geval is de bloedsuikerspiegel 250 mg/dl, dus de bloedsuikerspiegel in mmol/l is 250/18,02 = 13,88 mmol/l.

Door regelmatig te oefenen en de tips die we hebben gegeven toe te passen, kun je je vaardigheden in medisch rekenen verbeteren en zo de beste zorg bieden aan je patiënten.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de  Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇  onze trainingspakketten.