29 maart 2022 
1 min. leestijd

Dosering berekenen medicatie

Dosering berekenen medicatie

Je krijgt veel verschillende patiënten op een dag, dus is het lastig om te onthouden wat je bij de patiënten voor dosering moet toedienen. Het is dus ook noodzakelijk om geen fouten te maken in je berekeningen. Het is dan fijn om veel tips en tricks te leren over het berekenen van doseringen. Dit is een belangrijk onderdeel in het medisch rekenen. Dit onderdeel wordt dus altijd gevraagd en moet voldoende afgesloten worden.

Inhoudspagina

medisch rekenen e-learning

Formule

Bij het berekenen van je dosering heb je een simpele formule, namelijk Voorschrift (V) / Aanwezig per 1 ml (A). soms zie je in de vraagstelling dat er een procentvorm is aangegeven. Deze procenten kun je eenvoudig omrekenen, want 1% is 10 mg/ml. Het is dus vrij eenvoudig om het aantal procenten om te rekenen naar het aantal milliliter. Door deze formule te gebruiken met iedere vraag die betrekking heeft tot het berekenen van doseringen, maak je geen fouten en dien je de juiste hoeveelheid dosering toe bij de patiënt.


medicijnen


Eenheden

Je hebt verschillende eenheden die gebruikt worden bij het toedienen van de doseringen. Je hebt bijvoorbeeld IE, IE staat voor Internationale eenheid en wordt voornamelijk gebruikt bij de hoeveelheid stof en wordt gebaseerd op het effect van gemeten biologische activiteiten. Echter wordt IE niet gebruikt door het internationale systeem van eenheden, ondanks de naam internationale eenheid. Je gebruikt voornamelijk milliliter!

Maar de arts geeft vaak niet de gewenste eenheden door, dus je moet dan omrekenen naar andere eenheden. Het is dus ook handig om de basis van het rekenen goed in je hoofd te hebben, zodat je daar geen kleine foutjes in maakt. leer dus het metrisch stelsel goed uit je hoofd en leer het rekenen met procenten, want het is niet fijn om dit soort kleine foutjes te maken.

Video Uitleg

Hieronder zie je een video die je helpt met het uitrekenen van de doseringen. Dit is een duidelijke uitleg van de formule. De vragen zijn ook genoteerd, dus je kunt deze vragen ook gebruiken als oefenvragen.Oefentoets: Dosering Medicatie Berekenen

Loading...


Tips

Lees goed wat er al is en wat er berekent moet worden, arceer vervolgens alle cijfers die betrekking hebben tot de formule. Lees ook goed wat er gevraagd wordt, want misschien staat er dat je het in gram moet berekenen maar alle eenheden staan in milligram. Dan moet je deze dus omrekenen, zodat je niet dit soort stomme foutjes maakt. Nu je weet wat er van je gevraagd word kun je gaan rekenen. Gebruik dan altijd de formule; voorschrift (V) / aanwezig (A) = dosering. Na het rekenen kun je de dosering toe gaan dienen.


€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek