29 maart 2022 
5 min. leestijd

Dosering berekenen medicatie

Dosering berekenen medicatie

Je krijgt veel verschillende patiënten op een dag, dus is het lastig om te onthouden wat je bij de patiënten voor dosering moet toedienen. Het is dus ook noodzakelijk om geen fouten te maken in je berekeningen. Het is dan fijn om veel tips en tricks te leren over het berekenen van doseringen. Dit is een belangrijk onderdeel in het medisch rekenen. Dit onderdeel wordt dus altijd gevraagd en moet voldoende afgesloten worden.

Inhoudspagina

 [[showindex]]

Formule

medisch rekenen e-learning
 

Bij het berekenen van je dosering heb je een simpele formule, namelijk Voorschrift (V) / Aanwezig per 1 ml (A). soms zie je in de vraagstelling dat er een procentvorm is aangegeven. Deze procenten kun je eenvoudig omrekenen, want 1% is 10 mg/ml. Het is dus vrij eenvoudig om het aantal procenten om te rekenen naar het aantal milliliter. Door deze formule te gebruiken met iedere vraag die betrekking heeft tot het berekenen van doseringen, maak je geen fouten en dien je de juiste hoeveelheid dosering toe bij de patiënt.


medicijnen


Eenheden

Je hebt verschillende eenheden die gebruikt worden bij het toedienen van de doseringen. Je hebt bijvoorbeeld IE, IE staat voor Internationale eenheid en wordt voornamelijk gebruikt bij de hoeveelheid stof en wordt gebaseerd op het effect van gemeten biologische activiteiten. Echter wordt IE niet gebruikt door het internationale systeem van eenheden, ondanks de naam internationale eenheid. Je gebruikt voornamelijk milliliter!

Maar de arts geeft vaak niet de gewenste eenheden door, dus je moet dan omrekenen naar andere eenheden. Het is dus ook handig om de basis van het rekenen goed in je hoofd te hebben, zodat je daar geen kleine foutjes in maakt. leer dus het metrisch stelsel goed uit je hoofd en leer het rekenen met procenten, want het is niet fijn om dit soort kleine foutjes te maken.

Tips

Lees goed wat er al is en wat er berekent moet worden, arceer vervolgens alle cijfers die betrekking hebben tot de formule. Lees ook goed wat er gevraagd wordt, want misschien staat er dat je het in gram moet berekenen maar alle eenheden staan in milligram. Dan moet je deze dus omrekenen, zodat je niet dit soort stomme foutjes maakt. Nu je weet wat er van je gevraagd word kun je gaan rekenen. Gebruik dan altijd de formule; voorschrift (V) / aanwezig (A) = dosering. Na het rekenen kun je de dosering toe gaan dienen.

Oefenen 

Hieronder zie je een video die je helpt met het uitrekenen van de doseringen. Dit is een duidelijke uitleg van de formule. De vragen zijn ook genoteerd, dus je kunt deze vragen ook gebruiken als oefenvragen.Opgave 1.

Aanwezig: een Pethidineoplossing van 10%. De zorgvrager moet 45 mg hebben. hoeveel ml geef je?

Opgave 2.

Aanwezig: een Pethidineoplossing van 11%. Hoeveel ml injecteer je, als de arts 55 mg voorschrijft?

Opgave 3.

Je beschikt over een Morfineoplossing van 7%. De arts schrijft 35 mg voor. Hoeveel ml geef je?

Opgave 4.

Je moet een zorgvrager 250 mg Euphylline geven. Je beschikt over een 5% oplossing. Hoeveel ml geef je?

Opgave 5.

Aanwezig: Pethidineoplossing (1ml = 15 mg). De zorgvrager moet 90 mg hebben. Hoeveel ml geef je?

Opgave 6.

Aanwezig: Pethidineoplossing (5 ml = 30 mg). De zorgvrager moet 18 mg hebben. Hoeveel ml geef je?

Opgave 7.

Aanwezig: Morfineoplossing (10 ml = 150 mg). De zorgvrager moet 45 mg hebben. Hoeveel ml geef je?

Opgave 8.

Je moet een bewoner 60 eenheden Insuline geven. je hebt in voorraad een ampul waarop staat: 1 ml = 100 IE. Hoeveel ml spuit je dan?

Opgave 9.

Je moet 40 IE insuline injecteren. Je hebt in voorraad ampullen met 160 IE=2ml. Hoeveel ml geef je?

Opgave 10.

Hoeveel ml Corticotrophine oplossing geef je, als een bewoner 30 IE moet hebben? Op het flesje staat 50 IE = 1 ml

Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek