Centraal infuus (PICC-lijn) is een ingewikkeld onderdeel in het medisch rekenen. Een behandeling met een centraal infuus is een langdurige behandeling door middel van een katheter. PICC is een andere benaming voor centraal infuus en dat staat voor Peripherally Inserted Centtral Catheter, afgekort is dit PICC. Deze PICC-lijn is ideaal voor het toedienen van medicijnen, omdat je niet vaak hoeft te prikken in een patiënt zijn bloedvaten. Je beschadigd dus de patiënten hun bloedvaten niet.
Inhoudsopgave
Wat is een centraal infuus?
Het centraal infuus is een klein slangetje die wordt toegebracht in een groot bloedvat onder je sleutelbeen. Dit kleine slangetje is erg dun en flexibel, zodat je daar weinig tot geen last van hebt na het toebrengen van het slangetje. Het uiteinde van het centraal infuus komt uit in de grote holle ader van het hart. Dit doen ze, zodat de medicijnen snel in het bloed verdunt wordt en er niet altijd geprikt hoeft te worden. Door dit centraal infuus loop je minder schade op aan je bloedvaten en is de kans op infecties een stuk kleiner. Er is geen operatie nodig voor het plaatsen van het centraal infuus (PICC-lijn)
Het voordeel van het centraal infuus is dat dit geschikt is voor een langdurige behandeling via het infuus. Door het centraal infuus worden niet alleen medicijnen toegediend maar ook voeding en kan er ook bloed afgenomen worden voor eventueel onderzoek.
Waarom krijgt u centraal infuus?
Als iemand vaak medicijnen nodig heeft die toegediend wordt door middel van een prik, wordt dat vaak vervangen voor een centraal infuus. Door dit centraal infuus hoeft u niet vaak meer naar het ziekenhuis te gaan voor een eventuele prik met medicijnen. De medicijnen gaat dan door de katheter via het centraal infuus naar je grote holle ader net boven je hart. Dankzij dit centraal infuus loopt u minder schade op aan uw bloedvaten en is de kans kleiner dat u een infectie oploopt door middel van het vele prikken.
Complicaties
Een aantal keren kan het toebrengen van een katheter zorgen voor wat complicaties. Deze complicaties komen uit oorzaak van het prikken, want tijdens het inbrengen is er een kleine kans dat de longvliezen worden geprikt. Hierdoor ontstaat een klaplong. Als dit is gebeurd moet u behandeld worden.
De eerste dagen kan het zijn dat u wat spierpijn krijgt en u kunt een stijf gevoel in uw schouders krijgen. Soms is er nog een kans dat er een bloeduitstorting plaatsvindt. Deze plek is pijnlijk, maar trekt uiteindelijk vanzelf weg. Als u een infectie krijgt bij de katheter, komt dit omdat er dan een bacterie in de bloedbaan is gekomen. U moet dan behandelt worden met antibiotica. In de ergste gevallen ben je genoodzaakt om de katheter te verwijderen.
Verzorgen van de katheter
Het is belangrijk dat de katheter niet verstopt raakt. Als je bent opgenomen in het ziekenhuis dan verzorgt de verpleegkundige uw katheter. Wanneer de katheter verstopt is, dan kan de vloeistof die toegediend wordt niet doorlopen naar de grote holle ader. Het infuussysteem wordt elke dag ververst.
Wanneer er geen infuus is aangesloten op uw katheter, dus stel er wordt geen medicijn toegediend dan wordt deze gevuld met heparine-oplossing. Deze oplossing zorgt ervoor dat er een ontstopping voorkomt. Er zit een pleister bij de katheter deze mag u nooit zelf verwijderen. Deze pleister kan wel loslaten, maar dan kun u dit probleem oplossen dor zelf een nieuwe pleister te plakken.
Het ziekenhuis bellen
Bij een katheter kunnen veel verschillende problemen plaatsvinden. Er zijn dan dus ook redenen om het ziekenhuis te bellen voor een behandeling. Heeft u na een aantal dagen van het plaatsen van het centraal infuus koorts boven de 38 graden Celsius dan moet u direct het ziekenhuis bellen! Verder moet u het ziekenhuis bellen wanneer de katheter is beschadigd of als de katheter naar buiten lijkt te schuiven. Ook als u ernstige rillingen krijgt en als u begint te klappertanden is het handig om het ziekenhuis te bellen. De laatste reden om het ziekenhuis te bellen is als u pijn of roodheid constateert bij de insteekopening van de katheter. Ervaart u een van deze redenen, bel direct het ziekenhuis!
Leefregels
Je kunt gewoon douchen en slapen met een centraal infuus. Als u gebruik maakt van een centraal infuus moet u wel tijdens het douchen de insteekopening van het infuus droog houden. Het wordt echter wel afgeraden om te baden, te zwemmen en het bezoeken van de sauna. Dit wordt afgeraden, omdat je loopt dan een verhoogd risico op een infectie met het centraal infuus. Het is ook niet mogelijk om zwaar te tillen. Je mag maximaal 10 kilogram tillen! Verder kunt u alle dagelijkse activiteiten ‘’gewoon’’ hervatten.
Ook slagen voor je medisch reken examen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.