Bij medisch rekenen wordt ingegaan op verschillende onderdelen die te maken hebben met het toedienen van medicijnen. Zo ook de morfinepomp. In dit artikel kom je alles over de morfinepomp te weten en wordt de belangrijkste informatie wat betreft medisch rekenen met een morfinepomp behandeld. Zo zorg je ervoor dat je perfect bent voorbereid voor de toets en een dikke voldoende scoort.
Inhoudsopgave:
Wat is een morfinepomp?
Een morfinepomp is een infuus dat bedoeld is om ernstige chronische pijn tegen te gaan. Ook is de pomp geschikt voor patiënten met onhoudbare pijn, die niet onder controle is te krijgen met normale pijnstillers. Met onhoudbare pijn wordt bedoeld dat er sprake is van een pijnscore van 5 of hoger. De vloeistof van de morfinepomp komt rond het ruggenmerg terecht, waardoor deze niet eerst in de bloedbaan hoeft te worden opgenomen. Hierdoor is een veel lagere dosering nodig dan bij medicijnen in tabletvorm en vermindert de kans op (ernstige) bijwerkingen.
Hoe ziet de morfinepomp eruit?
De morfinepomp bestaat uit een pomp en een katheter, die tijdens een operatie worden geïmplanteerd. De pomp heeft een ronde vorm en bevat een reservoir dat de medicatie toedient. De pomp wordt over het algemeen in de buikholte geplaatst. De katheter is een dun slangetje, dat erg flexibel is. Deze wordt met één kant in het gebied rond de ruggenmerg ingebracht en met de andere kant aan de pomp.
Hoe werkt de morfinepomp?
Allereerst vult de verpleegkundige de pomp met pijnmedicatie. Dit doet hij of zij met behulp van een naald. Vervolgens komt de medicatie via de katheter in het gebied rond de ruggenmerg terecht. In dit gebied bevinden zich de pijnreceptoren. Aangezien de medicatie direct bij de pijnreceptoren komt, worden de pijnsignalen nog voordat ze de hersenen kunnen bereiken verwijderd en registreren de hersenen de pijn niet. Het is wel goed om te weten dat de morfine de oorzaak van de pijnklachten niet kan aanpakken. De medicatie is slechts bedoeld om de pijn tijdelijk te verzachten en het leven op die manier draaglijker te maken.
Voordelen van het gebruik van de morfinepomp
Zoals al eerder genoemd, is er bij het gebruik van een morfinepomp een lagere dosering nodig dan bij het gebruik van medicijnen in tabletvorm en is er dus een kleinere kans op bijwerkingen. Er zitten echter nog meer voordelen aan de morfinepomp verbonden. Zo kunnen er soms meerdere medicijnen in hetzelfde pompje worden toegediend en is de pomp redelijk eenvoudig aan te brengen. Bovendien kan de verpleegkundige snel inspelen of doorbraakpijn (een snelle toename van pijn) en incidentpijn (pijn bij beweging) door de pompsnelheid aan te passen. Daarnaast kost het toedienen van de morfinepomp relatief weinig tijd voor de verpleegkundige.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van morfine?
Net zoals andere zware medicijnen, heeft morfine een aantal bijwerkingen. De patiënt wordt na de toediening van morfine vaak suf en slap en heeft een verminderd reactievermogen. Obstipatie, maagdarmklachten, buikpijn en een verminderde eetlust zijn ook veelvoorkomende klachten. Daarnaast hebben veel patiënten last van een droge mond, duizeligheid, een koud gevoel of juist opvliegers, hoofdpijn, spierschokken, psychische klachten slaapproblemen en huiduitslag. De meer zeldzame bijwerkingen zijn: moeizaam ademhalen, slaap-apneu, moeite met plassen, wazig zien, pijn, seksuele stoornissen, een langdurige hik, pijn, zwellingen, ontsteking van de injectieplaats en een overgevoeligheid voor morfine. Bovendien kan op den duur een verslaving aan dit medicijn ontstaan.
Dosering
Bij het inbrengen van een morfinepomp, is het belangrijk dat de verpleegkundige de juiste dosering gebruikt. De pomp is erop ingesteld om heel kleine doseringen nauwkeurig in te dienen. Jij als verpleegkundige moet zelf een stand intoetsen om de dosering te bepalen. Stand 1 staat voor een doorloopsnelheid van 1 mL per uur. Bij het instellen van een infuus moet je altijd afronden op één decimaal. Let op: de waarde mag nooit lager zijn dan 0,1 mL per uur. Daarom moeten de medicijnen vaak bijgevuld worden met fysiologisch zout. Bovendien is het soms verstandiger om het infuus tot 48 mL aan te vullen, in plaats van 50 mL. Zo weet je zeker dat je de juiste dosering toedient en kun je het apparaat makkelijker instellen. Je kunt met 48 namelijk eenvoudiger delen dan met 50.
Omrekenen
Voor het instellen van een morfinepomp, heb je enige rekenkennis nodig. Je moet goed met eenheden kunnen rekenen, aangezien je deze regelmatig moet omrekenen. Je kunt op een toets bijvoorbeeld een vraag krijgen waar je een eenheid in liters moet omrekenen naar een eenheid in milliliters. Dit geldt ook voor tijdseenheden. Zo moet je soms uren naar minuten omrekenen, bijvoorbeeld. Zorg er daarom voor dat je voor elke toets de verschillende eenheden nog even goed doorkijkt, zodat je ze goed in je hoofd hebt zitten. Dit bespaart je enorm veel tijd tijdens de toets.
Voorbereiden op de toets
Buiten het feit dat je wat kennis van het basis rekenen moet hebben, is het noodzakelijk dat je ook de theorie goed leert. Als je de theorie niet kent, is het vaak niet mogelijk om de vragen op de toets te beantwoorden. Zorg er daarom altijd voor dat je de theorie goed kent, voordat je de opdrachten gaat maken. Maak zodra je de theorie kent heel veel opdrachten. Dat is de beste manier om te oefenen. En zoals eerder genoemd, zorg dat je de basisregels van het rekenen kent en de omrekentabellen van buiten leert. Deze worden namelijk niet gegeven tijdens de toets.
Medisch rekenen is erg belangrijk
Bij het indienen van een morfinepomp is kennis van medisch rekenen dus erg belangrijk. Echter is het medisch rekenen op dit onderdeel vaak niet eenvoudig. Bovendien is het van groot belang dat je nauwkeurig te werk gaat een geen fouten maakt. De patiënt kan namelijk grote risico’s lopen als je een verkeerde dosering bij hem of haar toedient. Je kunt daarom ook niet aan de slag als verpleegkundige als je het onderdeel medisch rekenen niet afsluit met een voldoende. Sterker nog: je moet dan meteen stoppen met je opleiding.