11 mei 2023 
2 min. leestijd

Medisch rekenen online oefenen

Medisch rekenen online oefenen

Medisch rekenen is een essentiële vaardigheid voor zorgprofessionals. Het vereist een grondige kennis van wiskunde en een goed begrip van de medische terminologie en concepten. Een fout in de berekening kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen en de vaardigheden bij te houden. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om medisch rekenen online te oefenen. Hier zijn enkele tips en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om je op weg te helpen.

medisch rekenen e-learning

Tips medisch rekenen online oefenen

  1. Kies een betrouwbare website: Er zijn veel websites die online medisch rekenen aanbieden. Zorg ervoor dat je kiest voor een betrouwbare website met oefenopdrachten van goede kwaliteit.
  2. Maak een schema: Maak een schema en oefen regelmatig. Plan het oefenen in je agenda en zorg ervoor dat je je eraan houdt.
  3. Begin met de basis: Begin met de basisprincipes en bouw je kennis geleidelijk op. Begin met eenvoudige oefeningen en werk je geleidelijk aan naar meer complexe berekeningen.
  4. Begrijp de formulesZorg ervoor dat je de formules begrijpt voordat je begint met oefenen. Als je de formules niet begrijpt, kan je niet effectief oefenen.
  5. Neem de tijd: Neem de tijd om de opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Medisch rekenen vereist precisie en nauwkeurigheid, dus haast je niet.


Oefeningen medisch rekenen

Opdracht 1.: Een patiënt krijgt 20 mg van een medicijn toegediend. Het medicijn heeft een sterkte van 5 mg/ml.

Hoeveel ml medicatie heeft de patiënt gekregen?

Opdracht 2: Een patiënt moet een infuus krijgen van 1000 ml 0,9% natriumchloride. Het infuus moet over 24 uur worden toegediend.

Hoeveel druppels per minuut moeten er worden toegediend als de infuuszak 20 druppels per ml afgeeft?

Opdracht 3: Een patiënt moet elke 4 uur 1000 mg paracetamol krijgen. De tabletten die beschikbaar zijn, hebben een sterkte van 500 mg.

Hoeveel tabletten moet de patiënt innemen per dosis?


Antwoorden oefeningen medisch rekenen

Opdracht 1:

Antwoord: De patiënt heeft 4 ml medicatie gekregen. Om dit te berekenen, deel je de totale hoeveelheid medicijn (20 mg) door de sterkte van de medicatie (5 mg/ml), wat resulteert in 4 ml.

Opdracht 2:

Antwoord: Er moeten 14 druppels per minuut worden toegediend. Om dit te berekenen, vermenigvuldig je het totale volume van de infuusoplossing (1000 ml) met de infusieduur in uren (24 uur), wat resulteert in 24.000 druppels. Deel dit door het aantal minuten in 24 uur (1440 minuten) om het aantal druppels per minuut te berekenen (16,7 druppels per minuut). Rond af naar 14 druppels per minuut, aangezien druppels afgerond moeten worden naar het dichtstbijzijnde gehele getal.

Opdracht 3:

Antwoord: De patiënt moet 2 tabletten innemen per dosis. Om dit te berekenen, deel je de totale dosis van 1000 mg door de sterkte van de tabletten van 500 mg, wat resulteert in 2 tabletten.


Waarom online medisch rekenen  oefenen?

Medisch rekenen is een belangrijke vaardigheid voor zorgprofessionals en het regelmatig oefenen van deze vaardigheid kan helpen om de nauwkeurigheid en precisie te verbeteren. Online oefenen kan een handige manier zijn om deze vaardigheid bij te houden. Het is belangrijk om een betrouwbare website te kiezen, regelmatig te oefenen, te beginnen met de basis, de formules te begrijpen en de tijd te nemen voor elke oefening. De oefenopdrachten met uitleg en antwoorden in dit artikel.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek