05 mei 2023 
1 min. leestijd

medisch rekenen oplossingen

medisch rekenen oplossingen

Het correct uitvoeren van medische berekeningen is van cruciaal belang in de gezondheidszorg. Van het bepalen van de juiste medicatiedosering tot het afstemmen van de hoeveelheid zuurstof die aan een patiënt wordt toegediend, het maken van een fout kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk voor medische professionals om een goede kennis van medisch rekenen te hebben en deze vaardigheden te blijven oefenen. In dit artikel zullen we enkele tips, oefenopdrachten en antwoorden bespreken om u te helpen uw medisch rekenen vaardigheden te verbeteren.

Medisch Rekenen e-learning

Tips voor medisch rekenen oplossingen

  • Lees de opdracht zorgvuldig

Lees de opdracht zorgvuldig voordat u begint met het berekenen van iets. Zorg ervoor dat u begrijpt wat er van u wordt gevraagd en welke eenheden worden gebruikt.

  • Gebruik de juiste eenheden

Zorg ervoor dat u de juiste eenheden gebruikt in uw berekeningen. Als u bijvoorbeeld een medicatiedosering berekent, controleer dan of de voorgeschreven eenheden (bijvoorbeeld milligram of microgram) overeenkomen met de eenheden die u gebruikt in uw berekening.

  • Controleer uw berekeningen

Controleer uw berekeningen voordat u ze presenteert of gebruikt. Zorg ervoor dat u de juiste wiskundige bewerkingen hebt uitgevoerd en dat uw antwoord logisch is.


Oefenopdrachten voor medisch rekenen oplossingen


Oefenopdracht 1: Medicatiedosering

Een patiënt weegt 70 kg en heeft een voorgeschreven medicatiedosering van 0,5 mg/kg. Bereken de juiste dosering voor de patiënt.

Oefenopdracht 2: Infuus snelheid

Een patiënt krijgt een infuus van 1000 ml in 24 uur. De infuusset heeft een druppelsnelheid van 15 druppels per ml. Bereken de druppelsnelheid per minuut.

Oefenopdracht 3: Zuurstof toediening

Een patiënt heeft een zuurstofbehoefte van 4 liter per minuut. De zuurstofconcentratie van de zuurstoftoevoer is 40%. Bereken de totale hoeveelheid zuurstof die de patiënt per minuut ontvangt.


Antwoorden oefenopdrachten voor medisch rekenen oplossingen

  • Oefenopdracht 1: Medicatiedosering

Antwoord:  De patiënt zou een dosering van 35 mg moeten krijgen (0,5 mg/kg x 70 kg = 35 mg).

  • Oefenopdracht 2: Infuus snelheid

Antwoord:  De infuussnelheid is 10,42 druppels per minuut (1000 ml / 24 uur = 41,67 ml/uur. 41,67 ml/uur x 15 druppels/ml = 625 druppels/uur. 625 druppels/uur / 60 minuten = 10,42 druppels per minuut).

  • Oefenopdracht 3: Zuurstof toediening 

Antwoord:  De patiënt ontvangt 1,6 liter zuurstof per minuut (4 liter/minuut / 0,40 = 10 liter/minuut totale zuurstoftoevoer. Hiervan is 4 liter/minuut de behoefte van de patiënt, dus ontvangt de patiënt 4/10 x 10 = 4,6 liter/minuut).

Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek