05 mei 2023 
1 min. leestijd

medisch rekenen procenten tips

medisch rekenen procenten tips

Medisch rekenen is een belangrijke vaardigheid voor zorgprofessionals. Het is essentieel om de juiste medicatiedoseringen te berekenen, de voortgang van de behandeling te monitoren en de risico's voor patiënten te beperken. Een van de vaardigheden die hierbij nodig is, is het werken met percentages. In dit artikel geven we je tips en oefenopdrachten om je vaardigheden in medisch rekenen met percentages te verbeteren.

Medisch Rekenen e-learning

Tips medisch rekenen procenten

  • Tip 1: Begrijp het concept van percentages

Voordat je begint met het werken met Percentages, is het belangrijk om te begrijpen wat het concept van Percentages Inhoudt.  Percentages zijn een manier om een verhouding uit te drukken in honderdsten. Een percentage is dus hetzelfde als het aantal honderdsten van een geheel. Bijvoorbeeld, als je 20% van een totaalbedrag wilt berekenen, betekent dit dat je 20 honderdsten van het totaalbedrag wilt hebben.

  • Tip 2: Gebruik de juiste formules

Er zijn verschillende formules die je kunt gebruiken bij het werken met percentages. Een van de belangrijkste formules is de formule voor het berekenen van een percentage van een totaalbedrag.

Deze formule luidt als volgt:

Percentage = (deel / totaal) x 100%

Bijvoorbeeld, als je wilt berekenen wat 25% van € 100 is, gebruik je de volgende formule:

Percentage = (25 / 100) x € 100 = € 25

  • Tip 3: Pas op met afrondingsfouten

Afrondingsfouten kunnen een grote impact hebben bij het werken met percentages. Zorg ervoor dat je altijd de juiste afrondingsregels toepast en dat je je antwoorden controleert op fouten. Als je bijvoorbeeld 2% van een totaalbedrag wilt berekenen en het antwoord is € 0,032, rond dit dan af naar € 0,03 om afrondingsfouten te voorkomen.

Oefenopdrachten medisch rekenen procenten

Oefenopdracht 1: Bereken het percentage

Bereken het percentage van de volgende getallen:

A. 50 van 200

b. 75 van 300

c. 20 van 100

† 10 van 50


Oefenopdracht 2: Bereken het totaalbedrag

Bereken het totaalbedrag van de volgende percentages:

a. 20% van € 150

b. 10% van € 200

ca. 15% van € 250

† 5% van € 1000


Antwoorden oefenopdrachten medisch rekenen procenten:

Antwoorden Oefenopdracht 1: Bereken het percentage:

a. 25%

b. 25%

ca. 20%

d. 20%

Antwoorden: oefenopdracht 2: Bereken het totaalbedrag

a. € 30

b. € 20

ca. € 37,50

€ 50


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek