16 mei 2023 
2 min. leestijd

Basis medisch rekenen

Basis medisch rekenen

Medisch rekenen is een belangrijk onderdeel van het werk van medische professionals. Het gaat hierbij om het uitvoeren van berekeningen met betrekking tot medicijnen, doseringen en infusies. Het is van cruciaal belang dat deze berekeningen correct worden uitgevoerd, omdat fouten in medische berekeningen levensbedreigend kunnen zijn. In dit artikel zullen we tips geven voor basis medisch rekenen en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden.

medisch rekenen e-learning


Tips basis medisch rekenen

 • Tip 1: Zorg voor een rustige omgeving

Medisch rekenen vereist concentratie en focus. Om fouten te voorkomen is het belangrijk dat je een rustige omgeving creëert waarin je je volledig kunt concentreren op de berekening. Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens het uitvoeren van de berekening en dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt.

 • Tip 2: Controleer je eenheden

Een fout in eenheden kan grote gevolgen hebben bij medische berekeningen. Controleer altijd de eenheden van de getallen waar je mee werkt en zorg ervoor dat ze allemaal in dezelfde eenheid zijn. Zo voorkom je dat je appels met peren vergelijkt.

 • Tip 3: Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij medisch rekenen, zoals rekenmachines en formules. Maak hier gebruik van als je niet zeker bent van je berekening.

 • Tip 4: Werk stap voor stap

Werk bij medisch rekenen altijd stap voor stap en laat je niet afleiden door andere zaken. Begin met het begrijpen van het probleem en ga dan stap voor stap verder met de berekening.


Oefeningen basis medisch rekenen

 • Oefenopdracht 1:

Een patiënt heeft een infuus van 1000 ml in 24 uur.

Hoeveel milliliter per uur wordt er toegediend?


 • Oefenopdracht 2:

Een patiënt weegt 70 kilogram en moet een dosis van 5 mg/kg/dag krijgen.

Hoeveel milligram moet de patiënt per dag krijgen?


 • Oefenopdracht 3:

Een patiënt moet een medicijn krijgen met een dosis van 0,1 gram. Het medicijn is beschikbaar in tabletten van 50 mg. Hoeveel tabletten moet de patiënt nemen?


 • Oefenopdracht 4:

Een patiënt heeft een bloeddruk van 150/90 mmHg.

Wat is de gemiddelde bloeddruk van de patiënt?


Antwoorden basis medisch rekenen

 • Oefenopdracht 1:

Uitleg: We moeten het aantal milliliter per uur berekenen. We weten dat er in 24 uur 1000 ml wordt toegediend. We delen 1000 door 24 om het aantal milliliter per uur te berekenen:

1000 / 24 = 41,67 ml/uur

Antwoord: Er wordt 41,67 ml/uur toegediend.

 • Oefenopdracht 2:

Uitleg:  We moeten het aantal milligram per dag berekenen. We weten dat de patiënt 5 mg per kilogram per dag nodig heeft en dat de patiënt 70 kilogram weegt. We vermenigvuldigen 5 met 70 om het aantal milligram per dag te berekenen:

5 x 70 = 350 mg/dag

Antwoord: De patiënt moet 350 mg per dag krijgen.

 • Oefenopdracht 3:

Uitleg:

We moeten het aantal tabletten berekenen dat de patiënt moet nemen. We weten dat de dosis van het medicijn 0,1 gram is, wat gelijk is aan 100 milligram. Het medicijn is beschikbaar in tabletten van 50 milligram. We delen 100 door 50 om het aantal tabletten te berekenen:

100 / 50 = 2 tabletten

Antwoord: De patiënt moet 2 tabletten nemen.

 • Oefenopdracht 4:

Uitleg:

We moeten de gemiddelde bloeddruk van de patiënt berekenen. We weten dat de bloeddruk van de patiënt 150/90 mmHg is. We berekenen de gemiddelde bloeddruk door de som van de systolische en diastolische druk te delen door 2:

(150 + 90) / 2 = 120 mmHg

Antwoord: De gemiddelde bloeddruk van de patiënt is 120 mmHg.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek