11 mei 2023 
4 min. leestijd

Formule oplossingen medisch rekenen

Formule oplossingen medisch rekenen

Het berekenen van medicatie en doseringen is een belangrijk onderdeel van de medische praktijk. Het vereist precisie en zorgvuldigheid om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste hoeveelheid medicatie krijgen. Dit kan soms overweldigend lijken, vooral als het gaat om het leren van de juiste formules. Gelukkig zijn er enkele handige tips die je kunt gebruiken om je te helpen bij het oplossen van medische berekeningen.

medisch rekenen e-learning

Tips formule oplossingen medisch rekenen

 • Tip 1: Zorg voor een goede basis

Voordat je aan de slag gaat met medische berekeningen, is het belangrijk om een solide basis te hebben in de wiskunde. Het begrijpen van de basisprincipes van breuken, verhoudingen, percentages en decimale getallen is essentieel. Zorg ervoor dat je deze concepten goed begrijpt voordat je begint met het oplossen van medische berekeningen.

 • Tip 2: Lees de vraag zorgvuldig

Een van de meest voorkomende fouten bij het oplossen van medische berekeningen is het niet goed lezen van de vraag. Zorg ervoor dat je de vraag zorgvuldig leest en begrijpt wat er wordt gevraagd. Let ook op de eenheden van de gegevens en zorg ervoor dat deze consistent zijn.

 • Tip 3: Gebruik de juiste formules

Het is belangrijk om de juiste formules te gebruiken bij het oplossen van medische berekeningen. Zorg ervoor dat je bekend bent met de verschillende formules die worden gebruikt voor het berekenen van medicatie en doseringen. Schrijf ze op en bewaar ze op een gemakkelijk toegankelijke plaats.

 • Tip 4: Maak een schets

Het kan handig zijn om een schets te maken van de berekening die je gaat uitvoeren. Dit kan je helpen om de berekening beter te begrijpen en ervoor te zorgen dat je geen stappen overslaat. Het kan ook nuttig zijn om de berekening op te delen in kleinere stappen.

 • Tip 5: Oefenen, oefenen, oefenen

Het oplossen van medische berekeningen vereist oefening. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het oplossen van verschillende soorten berekeningen. Oefen met verschillende oefenopdrachten en controleer je antwoorden om te zien of je op de goede weg bent.

Nu je deze handige tips hebt, ben je klaar om aan de slag te gaan met het oplossen van medische berekeningen.


Oefeningen formule oplossingen medisch rekenen

Hier zijn enkele oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om je te helpen oefenen.

 • Oefenopdracht 1: Dosering berekenen

Een patiënt moet 150 mg van een medicijn krijgen. Het medicijn is beschikbaar in flessen van 50 mg / ml.

Hoeveel ml moet de patiënt krijgen?

 • Oefenopdracht 2: Infuus snelheid berekenen

Een patiënt moet een infuus van 1 liter zoutoplossing (NaCl 0,9%) in 8 uur krijgen. De infuuszak bevat 500 ml NaCl 0,9%. Wat is de infuussnelheid in druppels per minuut?

 • Oefenopdracht 3: Body mass index (BMI) berekenen

Bereken de BMI van een patiënt die 70 kg weegt en 1,75 m lang is.

 • Oefenopdracht 4: Dosering berekenen

Een patiënt weegt 75 kg en heeft een infectie die behandeld moet worden met antibiotica. De aanbevolen dosering is 20 mg / kg / dag, verdeeld over 4 doses per dag. Het medicijn is beschikbaar in tabletten van 500 mg.

Hoeveel tabletten moet de patiënt per dosis innemen?


Antwoorden oefeningen formule oplossingen medisch rekenen

Oefenopdracht 1: Dosering berekenen

50 mg / ml = 0,05 g / ml

 • Stap 2: Bereken de hoeveelheid van het medicijn dat nodig is

150 mg / 0,05 g / ml = 3

 • Stap 3: Bepaal de hoeveelheid ml die nodig is

Aangezien het medicijn beschikbaar is in flessen van 50 mg / ml en de patiënt 3 ml nodig heeft, is de berekening als volgt:

3 ml

Antwoord: De patiënt moet 3 ml van het medicijn krijgen.


Oefenopdracht 2: Infuus snelheid berekenen

 • Stap 1: Bereken de hoeveelheid NaCl 0,9% in de infuuszak

500 ml x 0,009 = 4,5 g

 • Stap 2: Bereken de hoeveelheid NaCl 0,9% die nodig is voor de hele infusie

1000 ml x 0,009 = 9 g

 • Stap 3: Bereken de infuussnelheid

De patiënt moet 9 g NaCl 0,9% in 8 uur krijgen, wat betekent dat de infuussnelheid 1,125 g / uur is. Aangezien de infuuszak 500 ml is, duurt het 16 uur om de hele infusie te geven (2 zakken van 500 ml). Dus de infuussnelheid is als volgt:

1,125 g / uur ÷ 16 uur = 0,0703 g / uur

0,0703 g / uur ÷ 0,009 g / ml = 7,81 ml / uur

7,81 ml / uur x 20 druppels / ml = 156,25 druppels / minuut

Antwoord: De infuussnelheid is 156,25 druppels per minuut.


Oefenopdracht 3: Body mass index (BMI) berekenen

 • Stap 1: Bereken de kwadraat van de lengte

1,75 m x 1,75 m = 3,0625 m²

 • Stap 2: Bereken de BMI

BMI = gewicht (kg) / lengte (m)²

BMI = 70 kg / 3,0625 m²

BMI = 22,8

Antwoord: De BMI van de patiënt is 22,8.


Oefenopdracht 4: Dosering berekenen

 • Stap 1: Bereken de totale dagelijkse dosering

20 mg / kg / dag x 75 kg = 1500 mg / dag

1500 mg / 4 doses = 375 mg / dosis

 • Stap 3: Bereken het aantal tabletten

Elke tablet is 500 mg, dus de patiënt moet 375 mg innemen. Dit betekent dat de patiënt 0,75 tabletten per dosis moet innemen.

Antwoord: De patiënt moet 0,75 tabletten per dosis innemen.


Tips voor medisch rekenen

 1. Zorg dat je de formules goed begrijpt voordat je ze gebruikt. Als je niet begrijpt wat de formule betekent, kan het lastig zijn om de juiste berekeningen uit te voeren.
 2. Controleer je berekeningen altijd dubbel voordat je ze toepast op een patiënt. Een kleine fout in de berekening kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.
 3. Gebruik bij het uitvoeren van berekeningen altijd de juiste eenheden en eenheidscorrecties. Als je bijvoorbeeld gewicht meet in pounds en de formule vraagt om kilogrammen, moet je de juiste omzetting maken.
 4. Blijf kalm en neem de tijd om de berekeningen uit te voeren. Medisch rekenen kan soms stressvol zijn, vooral als het gaat om levensbedreigende situaties. Neem de tijd om de berekeningen zorgvuldig uit te voeren en controleer je werk grondig voordat je het toepast op de patiënt.

Waarom medisch rekenen oefenen?

Medisch rekenen is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg en het is belangrijk om de juiste formules en berekeningen te begrijpen. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je nauwkeurig en effectief medicijnen doseren, infusiesnelheden berekenen en BMI's bepalen. Door regelmatig te oefenen en deze tips te volgen, kun je je vaardigheden op het gebied van medisch rekenen verbeteren en bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van de patiënten die je behandelt.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek