10 mei 2023 
1 min. leestijd

Medisch rekenen druppels per minuut

Medisch rekenen druppels per minuut

Medisch rekenen is een belangrijk onderdeel van het werk van zorgverleners. Het correct berekenen van de juiste dosering van medicatie is van levensbelang voor patiënten. Een veelvoorkomende berekening is het bepalen van het aantal druppels per minuut voor een intraveneuze toediening. In dit artikel geven we tips en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om dit goed onder de knie te krijgen.

medisch rekenen e-learning


Tips medisch rekenen druppels per minuut

 1. Lees de instructies zorgvuldig door: Voor het berekenen van het aantal druppels per minuut is het belangrijk om de instructies zorgvuldig te lezen. Het kan voorkomen dat er verschillende concentraties van de medicatie zijn, of dat de infuussnelheid verandert. Zorg ervoor dat u altijd de juiste gegevens gebruikt.
 2. Gebruik een formule: Om het aantal druppels per minuut te berekenen, kunt u gebruik maken van de volgende formule: druppels per minuut = (ml/uur x druppelfactor) / 60. De druppelfactor is afhankelijk van het type infuussysteem dat wordt gebruikt.
 3. Controleer de uitkomst: Controleer altijd de uitkomst van uw berekening voordat u de medicatie toedient. Het is beter om extra tijd te besteden aan de berekening dan dat er een fout wordt gemaakt die mogelijk schadelijk kan zijn voor de patiënt.


Oefenopdrachten medisch rekenen druppels per minuut

 • Opdracht 1:

Een patiënt krijgt 500 ml vocht toegediend via een infuus met een druppelfactor van 20 druppels per ml.

Bereken het aantal druppels per minuut.

 • Opdracht 2:

Een patiënt krijgt 1000 ml vocht toegediend via een infuus met een druppelfactor van 15 druppels per ml. De infuussnelheid wordt verhoogd naar 1500 ml per uur.

Bereken het nieuwe aantal druppels per minuut.

 • Opdracht 3:

Een patiënt krijgt 250 ml vocht toegediend via een infuus met een druppelfactor van 60 druppels per ml.

Bereken het aantal druppels per minuut.


Antwoorden oefenopdrachten medisch rekenen druppels per minuut

 • Opdracht 1:

Antwoord: (500 ml/uur x 20 druppels per ml) / 60 = 166,67 druppels per minuut (afgerond op hele getallen: 167 druppels per minuut)

 • Opdracht 2:

Antwoord: (1500 ml/uur x 15 druppels per ml) / 60 = 375 druppels per minuut

 • Opdracht 3:

Antwoord: (250 ml/uur x 60 druppels per ml) / 60 = 250 druppels per minuut


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek