10 mei 2023 
3 min. leestijd

Medisch rekenen formules verdunnen

Medisch rekenen formules verdunnen

Medisch rekenen is een belangrijk aspect van de gezondheidszorg. Het gaat hierbij om het correct berekenen van doseringen, infusiesnelheden en het verdunnen van medicijnen. Het verdunnen van medicijnen is een veelvoorkomende handeling in de gezondheidszorg en kan een risicovolle handeling zijn als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. In dit artikel zullen we de formules bespreken die nodig zijn om medicijnen te verdunnen en geven we tips en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden.

medisch rekenen e-learning

Formules medicijnen verdunnen

Er zijn verschillende formules die gebruikt kunnen worden om medicijnen te verdunnen. 

De meest gebruikte formules zijn:

Verdunning in delen: C1 x V1 = C2 x V2

Verdunning in procenten: %oplossing x V1 = %verdunning x V2

Medicijnen verdunnen in delen

De formule voor verdunning in delen wordt gebruikt om de hoeveelheid van een oplossing te berekenen die nodig is om een oplossing te verdunnen tot een gewenste concentratie. Hierbij is C1 de concentratie van de oorspronkelijke oplossing, V1 is het volume van de oorspronkelijke oplossing, C2 is de gewenste concentratie en V2 is het volume van de verdunde oplossing.

Een voorbeeld: Stel dat je een flesje medicijn hebt met een concentratie van 10 mg/ml en je wilt dit verdunnen tot een concentratie van 2 mg/ml. Het gewenste volume van de verdunde oplossing is 50 ml. De formule die je dan gebruikt is: 10 mg/ml x V1 = 2 mg/ml x 50 ml. Hieruit volgt dat V1 = 10 ml. Je hebt dus 10 ml van de oorspronkelijke oplossing nodig en moet deze aanvullen met 40 ml verdunningsmiddel om tot een concentratie van 2 mg/ml te komen.


Medicijnen verdunnen in procenten

De formule voor verdunning in procenten wordt gebruikt om de hoeveelheid van een oplossing te berekenen die nodig is om een oplossing te verdunnen tot een gewenste concentratie in procenten. Hierbij is %oplossing de concentratie van de oorspronkelijke oplossing, V1 is het volume van de oorspronkelijke oplossing, %verdunning is de gewenste concentratie in procenten en V2 is het volume van de verdunde oplossing.

Een voorbeeld: Stel dat je een flesje medicijn hebt met een concentratie van 20% en je wilt dit verdunnen tot een concentratie van 5%. Het gewenste volume van de verdunde oplossing is 100 ml. De formule die je dan gebruikt is: 20% x V1 = 5% x 100 ml. Hieruit volgt dat V1 = 25 ml. Je hebt dus 25 ml van de oorspronkelijke oplossing nodig en moet deze aanvullen met 75 ml verdunningsmiddel om tot een concentratie van 5%


Tips medicijnen verdunnen

Het verdunnen van medicijnen is een belangrijke handeling in de gezondheidszorg en moet op een zorgvuldige manier worden uitgevoerd om fouten te voorkomen. Hieronder volgen een aantal tips die kunnen helpen bij het verdunnen van medicijnen:

  • Gebruik de juiste verdunningsfactor

De verdunningsfactor is de verhouding tussen de oorspronkelijke oplossing en het verdunningsmiddel. Het is belangrijk om de juiste verdunningsfactor te gebruiken om te voorkomen dat de concentratie van het medicijn te hoog of te laag wordt.

  • Weeg de medicijnen nauwkeurig af

Het is belangrijk om de medicijnen nauwkeurig af te wegen om de juiste concentratie te verkrijgen. Gebruik daarom een nauwkeurige weegschaal en weeg de medicijnen af op de juiste manier.

  • Maak gebruik van de juiste verdunningsmiddelen

Het verdunningsmiddel moet geschikt zijn voor het medicijn dat je wilt verdunnen. Gebruik daarom alleen verdunningsmiddelen die door de fabrikant zijn aanbevolen en die geschikt zijn voor het medicijn dat je wilt verdunnen.

  • Werk volgens de voorschriften

Volg altijd de voorschriften die zijn opgesteld voor het verdunnen van medicijnen. Deze voorschriften zijn vaak vastgelegd in protocollen en moeten worden opgevolgd om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.


Oefenopdrachten medicijnen verdunnen

Om de formules voor het verdunnen van medicijnen beter te begrijpen, zijn hieronder enkele oefenopdrachten met uitleg en antwoorden.

Opdracht 1: Verdun een flesje van 50 ml 10% glucose tot een concentratie van 5%.

Opdracht 2: Verdun een flesje van 30 ml 5 mg/ml morfine tot een concentratie van 2 mg/ml.


Antwoorden oefenopdrachten medicijnen verdunnen

Opdracht 1:

Antwoord: De formule die je gebruikt is: 10% x V1 = 5% x 50 ml. Hieruit volgt dat V1 = 25 ml. Je hebt dus 25 ml van de oorspronkelijke oplossing nodig en moet deze aanvullen met 25 ml verdunningsmiddel om tot een concentratie van 5% te komen.

Opdracht 2: 

Antwoord: De formule die je gebruikt is: 5 mg/ml x V1 = 2 mg/ml x 30 ml. Hieruit volgt dat V1 = 12 ml. Je hebt dus 12 ml van de oorspronkelijke oplossing nodig en moet deze aanvullen met 18 ml verdunningsmiddel om tot een concentratie van 2 mg/ml te komen.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek