05 mei 2023 
2 min. leestijd

Medisch rekenen zuurstof oefenen

Medisch rekenen zuurstof oefenen

Medisch rekenen is een belangrijke vaardigheid voor zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen en paramedici. Het is cruciaal om nauwkeurige berekeningen te maken bij het toedienen van zuurstof aan patiënten, omdat het te weinig of te veel toedienen van zuurstof ernstige gevolgen kan hebben. In dit artikel geven we tips en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om medisch rekenen van zuurstof onder de knie te krijgen.

Medisch Rekenen e-learning

Tips voor medisch rekenen zuurstof

  • Begrijp de formules

Er zijn verschillende formules voor medisch rekenen zuurstof, zoals de formule voor de hoeveelheid zuurstof die nodig is om de zuurstofsaturatie op peil te houden en de formule voor de hoeveelheid zuurstof die wordt geleverd door een bepaald type zuurstoftoedieningssysteem. Zorg ervoor dat je deze formules goed begrijpt en weet hoe je ze moet gebruiken.

  • Gebruik de juiste eenheden

Het is essentieel om de juiste eenheden te gebruiken bij medisch rekenen zuurstof. Bijvoorbeeld, als de zuurstofsaturatie wordt uitgedrukt als een percentage, moet je dit omzetten naar een decimaal getal voordat je de formule gebruikt. Daarnaast moet je ook de juiste eenheden gebruiken bij het meten van de zuurstofstroom, zoals liters per minuut (L/min) of milliliters per minuut (ml/min).

  • Controleer je berekeningen

Het is belangrijk om je berekeningen te controleren om fouten te voorkomen. Dit kun je doen door je berekeningen stap voor stap te controleren en door te kijken of het antwoord logisch is. Bijvoorbeeld, als het zuurstofdebiet dat je hebt berekend hoger is dan het maximale debiet dat het zuurstoftoedieningssysteem kan leveren, is er iets misgegaan in je berekening.


Oefenopdracht medisch rekenen zuurstof 

Bereken de hoeveelheid zuurstof die nodig is om de zuurstofsaturatie op peil te houden

Een patiënt heeft een zuurstofsaturatie van 94% en er wordt zuurstof toegediend met een flow van 4 L/min. De hoeveelheid zuurstof die nodig is om de zuurstofsaturatie op peil te houden, kan worden berekend met behulp van de volgende formule:

Hoeveelheid zuurstof (L/min) = (gewenste saturatie - gemeten saturatie) x gewicht (kg) x 0,024

In dit geval is de gewenste saturatie 95%, de gemeten saturatie 94% en het gewicht van de patiënt 70 kg.

 De berekening wordt als volgt uitgevoerd:

(95% - 94%) x 70 kg x 0,024 = 0,168 l/min

Antwoorden oefenopdracht medisch rekenen zuurstof 

Antwoord: De hoeveelheid zuurstof die hoeveelheid zuurstof nodig is om de zuurstofsaturatie op peil te houden bij de patiënt met een gewenste saturatie van 95%, een gemeten saturatie van 94% en een gewicht van 70 kg is 0,168 L/min. 


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek