05 mei 2023 
2 min. leestijd

Verdunnen medisch rekenen

Verdunnen medisch rekenen

Medisch rekenen is een essentieel onderdeel van het werk van zorgprofessionals. Een van de meest voorkomende berekeningen in de medische wereld is het verdunnen van medicatie. Het is belangrijk om deze berekening nauwkeurig uit te voeren om de juiste dosering aan de patiënt toe te dienen. In dit artikel zullen we ons richten op verdunnen medisch rekenen en u voorzien van handige tips en oefenopdrachten om uw vaardigheden te verbeteren.

Medisch Rekenen e-learning

Wat is verdunnen medisch rekenen?

Het verdunnen van medicatie betekent dat de concentratie van de medicatie wordt verlaagd door het toevoegen van een bepaalde hoeveelheid vloeistof. Deze berekening is belangrijk omdat sommige medicijnen te geconcentreerd zijn om rechtstreeks aan de patiënt te worden toegediend. Door de medicatie te verdunnen, wordt de juiste dosering bereikt en kan de medicatie veilig aan de patiënt worden toegediend.


Tips voor het berekenen van verdunningen

 • Begrijp de formule

De formule voor het berekenen van verdunningen is C1V1 = C2V2, waarbij C1 de oorspronkelijke concentratie is, V1 het oorspronkelijke volume is, C2 de gewenste concentratie is en V2 het gewenste volume is. Het begrijpen van deze formule is de eerste stap naar het nauwkeurig berekenen van verdunningen.

 • Wees nauwkeurig

Het is belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het meten van de medicatie en de vloeistof om een juiste verdunning te bereiken. Gebruik daarom nauwkeurige meetinstrumenten, zoals spuiten en pipetten, en lees de metingen zorgvuldig af.

 • Controleer uw berekeningen

Controleer uw berekeningen voordat u de medicatie aan de patiënt toedient. Het maken van een fout bij het berekenen van een verdunning kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt.


Oefenopdrachten verdunnen medisch rekenen

Laten we nu enkele oefenopdrachten bekijken om uw vaardigheden bij het berekenen van verdunningen te verbeteren. De antwoorden worden onderaan gegeven.

 1. Hoeveel milliliter moet u toevoegen aan 10 ml van een 1: 5-oplossing om een 1:10-oplossing te verkrijgen?
 2. U heeft een 1: 20-oplossing van medicatie en u moet een 1: 40-oplossing bereiden. Hoeveel milliliter medicatie heeft u nodig voor een eindvolume van 10 ml?
 3. U moet een 1: 4-oplossing van medicatie bereiden. U heeft een oplossing van 1: 8 van de medicatie en 16 ml vloeistof. Hoeveel milliliter medicatie heeft u nodig?


Antwoorden met uitleg verdunnen medisch rekenen:

 1. 10 ml
 2. 2,5 ml
 3. 8 ml

Uitleg van de antwoorden:

 1. Om een 1:10-oplossing te verkrijgen, moet u de oorspronkelijke concentratie (1 deel medicatie op 5 delen vloeistof) halveren. Dit betekent dat u 10 ml vloeistof moet toevoegen om het oorspronkelijke volume te verdubbelen en een 1:10-oplossing te verkrijgen.
 2. Om een 1:40-oplossing te bereiden, moet u de oorspronkelijke concentratie (1 deel medicatie op 20 delen vloeistof) verlagen. Om een eindvolume van 10 ml te verkrijgen, moet u 0,25 ml medicatie toevoegen. Dit komt omdat de nieuwe concentratie 1 deel medicatie op 40 delen vloeistof is, wat betekent dat u de hoeveelheid medicatie moet halveren om een verdunning van 1:40 te verkrijgen.
 3. Om een 1:4-oplossing te bereiden, moet u de concentratie van de medicatie verhogen. Dit betekent dat u minder vloeistof moet toevoegen en meer medicatie moet gebruiken. Voor deze vraag is de oorspronkelijke concentratie van de medicatie 1 deel medicatie op 8 delen vloeistof. Om een 1:4-oplossing te verkrijgen, moet u 2 delen medicatie gebruiken voor elke 2 delen vloeistof. Dit betekent dat u 8 ml medicatie nodig heeft (2 delen medicatie) en 8 ml vloeistof om een totaal volume van 16 ml te bereiken.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek