11 mei 2023 
3 min. leestijd

Wat is medisch rekenen: Tips en oefeningen

Wat is medisch rekenen: Tips en oefeningen

Medisch rekenen is een belangrijke vaardigheid die elke zorgprofessional, zoals verpleegkundigen, artsen en apothekers, moet bezitten. Het omvat het uitvoeren van berekeningen om de juiste dosering van medicijnen, intraveneuze vloeistoffen en bloedproducten te bepalen, evenals het interpreteren van diagnostische testresultaten. Medisch rekenen is een kritieke competentie, aangezien verkeerde berekeningen fatale gevolgen kunnen hebben voor patiënten. Als zorgprofessional is het essentieel om te weten hoe je medisch moet rekenen. Hieronder staan enkele tips en oefenopdrachten met uitleg en antwoorden om je te helpen bij het verbeteren van jouw medisch rekenvaardigheden.


medisch rekenen e-learning

Tips wat is medisch rekenen

  1. Ken de basisbegrippen: Het is belangrijk om de basistermen te kennen die worden gebruikt bij medisch rekenen, zoals milliliter, milligram, microgram, enzovoort. Dit zal je helpen bij het begrijpen van de dosering en de juiste eenheden te kiezen voor berekeningen.
  2. Begrijp de formulesLeer de formules voor het berekenen van medicatiedoseringen en intraveneuze vloeistoffen. Maak gebruik van voorbeelden en oefenopdrachten om jouw vaardigheden te verbeteren.
  3. Gebruik een rekenmachine: Een rekenmachine is een essentieel hulpmiddel bij het uitvoeren van medische berekeningen. Zorg ervoor dat je de rekenmachine begrijpt die je gebruikt en dat je weet hoe je deze moet gebruiken.
  4. Wees nauwkeurig: Een kleine fout kan grote gevolgen hebben bij medisch rekenen. Wees dus altijd nauwkeurig en controleer je berekeningen altijd opnieuw voordat je ze uitvoert.


Oefenopdrachten medisch rekenen

1. Medicatieberekening: 

Een patiënt heeft een voorgeschreven dosis van 0,2 mg/kg van een medicijn nodig. De patiënt weegt 70 kg.

Hoeveel milligram van het medicijn heeft de patiënt nodig?

2. Infuusberekening

Een patiënt moet 1.000 ml van een intraveneuze vloeistof gedurende 8 uur toegediend krijgen.

Wat is de infusiesnelheid per uur?

3. Bloedtransfusieberekening: 

Een patiënt heeft een hemoglobinegehalte van 7,5 g/dl en moet 2 eenheden bloed krijgen. Eén eenheid bloed bevat 250 ml.

Wat zal het hemoglobinegehalte zijn na de bloedtransfusie?


Antwoorden oefenopdrachten medisch rekenen

1. Medicatieberekening: 

Antwoord: De patiënt heeft 14 mg van het medicijn nodig. De berekening is als volgt: 0,2 mg x 70 kg = 14 mg.

2. Infuusberekening:

Antwoord: De infusiesnelheid is 125 ml/uur. De berekening is als volgt: 1.000 ml ÷ 8 uur = 125 ml/uur.

3. Bloedtransfusieberekening: 

Antwoord: Het hemoglobinegehalte zal 9,5 g/dl zijn na de bloedtransfusie.

De berekening is als volgt:

Een eenheid bloed bevat 250 ml, dus twee eenheden bloed zijn 500 ml.

Het totale volume aan bloed na de transfusie is de oorspronkelijke hoeveelheid (voor de transfusie) plus de hoeveelheid van het getransfuseerde bloed, dus 500 ml plus het oorspronkelijke bloedvolume.

Als het oorspronkelijke bloedvolume van de patiënt niet bekend is, kan het worden geschat als 70 ml/kg voor een volwassene. Als de patiënt 70 kg weegt, dan is het oorspronkelijke bloedvolume 70 x 70 ml = 4.900 ml.

Het totale volume na de transfusie is dus 4.900 ml + 500 ml = 5.400 ml.

Het nieuwe hemoglobinegehalte kan worden berekend met de volgende formule: Nieuwe Hb = (totaal aantal gram Hb in lichaam na transfusie) ÷ (totaal volume bloed na transfusie in liters).

Het totale aantal gram Hb in het lichaam na de transfusie is het oorspronkelijke Hb-gehalte (7,5 g/dL) plus het aantal gram Hb in het getransfuseerde bloed (hematocrietwaarde van het bloed x volume getransfundeerd bloed).

Als we ervan uitgaan dat elk eenheid bloed een hematocrietwaarde heeft van 40%, dan is het aantal gram Hb in een eenheid bloed gelijk aan 40% x 250 ml x 1,34 g/ml = 134 g. Dus het aantal gram Hb in twee eenheden bloed is 268 g.

Het totale aantal gram Hb in het lichaam na de transfusie is 7,5 g/dL x 5,4 L + 268 g = 308 g.

Het nieuwe hemoglobinegehalte is dus 308 g ÷ 5,4 L = 9,5 g/dL.

Medisch rekenen kan in het begin misschien wat lastig lijken, maar door het oefenen van berekeningen en het begrijpen van de formules, kan je jouw vaardigheden verbeteren. Onthoud dat nauwkeurigheid essentieel is bij medisch rekenen en het altijd belangrijk is om te controleren of jouw berekeningen correct zijn. Door deze tips en oefenopdrachten te gebruiken, zal je vertrouwen krijgen in het uitvoeren van medische berekeningen en kan je een betere zorgverlener worden.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek