10 mei 2023 
2 min. leestijd

Medisch rekenen spuitpomp uitleg

Medisch rekenen spuitpomp uitleg

Medisch rekenen is een belangrijk aspect van de gezondheidszorg, vooral bij het toedienen van medicatie. Eén van de hulpmiddelen die daarbij gebruikt wordt is de spuitpomp. Het correct instellen van de spuitpomp is cruciaal om de juiste hoeveelheid medicatie aan de patiënt toe te dienen. In dit artikel geven we tips en oefenopdrachten met uitleg en de antwoorden, zodat je beter begrijpt hoe de spuitpomp werkt en hoe je deze op de juiste manier kunt gebruiken.

medisch rekenen e-learning


Tips medisch rekenen spuitpomp uitleg

 • Tip 1: Lees de instructies

De eerste en belangrijkste tip is om altijd de instructies van de fabrikant te lezen voordat je de spuitpomp gebruikt. Dit kan voorkomen dat je belangrijke stappen overslaat en de pomp verkeerd instelt. Als je de instructies niet begrijpt, vraag dan om hulp van een collega of verpleegkundige.

 • Tip 2: Controleer de instellingen

Het is belangrijk om de juiste instellingen op de spuitpomp te controleren voordat je deze gebruikt. Dit omvat het controleren van de medicatie, de dosering, de infusiesnelheid en de totale hoeveelheid medicatie die moet worden toegediend. Als er iets niet klopt, corrigeer het dan voordat je de spuitpomp aanzet.

 • Tip 3: Controleer de medicatie

Controleer altijd de medicatie voordat je deze aan de patiënt toedient. Dit omvat het controleren van de naam van de medicatie, de dosering, de vervaldatum en de fysieke eigenschappen van de medicatie. Als je twijfels hebt, vraag dan om hulp van een collega of verpleegkundige.

 • Tip 4: Houd de spuitpomp in de gaten

Houd de spuitpomp altijd in de gaten terwijl deze in gebruik is. Controleer regelmatig of de instellingen nog steeds correct zijn en controleer de patiënt op eventuele reacties op de medicatie. Als er iets misgaat, zoals een alarm dat afgaat, stop dan de spuitpomp en corrigeer het probleem.

 • Tip 5: Documenteer alles

Zorg ervoor dat alle gegevens met betrekking tot de toediening van de medicatie correct worden gedocumenteerd. Dit omvat de naam van de medicatie, de dosering, de infusiesnelheid, de totale hoeveelheid medicatie en eventuele bijwerkingen of reacties van de patiënt.


Oefenopdrachten medisch rekenen spuitpomp

Oefenopdracht 1:

Een patiënt moet 150 mg van een medicijn ontvangen dat een concentratie heeft van 0,2 mg/ml.

Hoeveel ml medicatie moet er worden toegediend?

Oefenopdracht 2:

Een spuitpomp is ingesteld om 500 ml van een medicijn toe te dienen over 4 uur.

Wat is de infusiesnelheid in ml/uur?

Oefenopdracht 3:

Een spuitpomp is ingesteld om 1000 ml van een medicijn toe te dienen over 8 uur. Als de infusiesnelheid 50 ml/uur is en de patiënt na 4 uur klaagt over misselijkheid, wat moet je dan doen?


Antwoorden oefenopdrachten medisch rekenen spuitpomp

 • Oefenopdracht 1:

Uitleg: Om de hoeveelheid medicatie te berekenen die moet worden toegediend, gebruik je de formule:

hoeveelheid medicatie = dosis / concentratie.

In dit geval is de dosis 150 mg en de concentratie 0,2 mg/ml.

Vul de waarden in de formule in en je krijgt:

hoeveelheid medicatie = 150 mg / 0,2 mg/ml = 750 ml.

Antwoord: Er moet 750 ml medicatie worden toegediend.

 • Oefenopdracht 2:

Uitleg: Om de infusiesnelheid te berekenen, gebruik je de formule:

infusiesnelheid = hoeveelheid medicatie / tijd.

In dit geval is de hoeveelheid medicatie 500 ml en de tijd 4 uur.

Vul de waarden in de formule in en je krijgt:

infusiesnelheid = 500 ml / 4 uur = 125 ml/uur.

Antwoord: De infusiesnelheid is 125 ml/uur.

 • Oefenopdracht 3:

Uitleg: Als de patiënt klaagt over misselijkheid, moet je de spuitpomp stoppen en de patiënt controleren op eventuele andere symptomen. Documenteer de klacht en overleg met de arts over de verdere behandeling.

Antwoord: Stop de spuitpomp en controleer de patiënt op eventuele andere symptomen. Documenteer de klacht en overleg met de arts over de verdere behandeling.


Ook slagen voor je medisch reken examen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het medisch reken examen? Doe dan de Medisch reken training van medischrekenenoefenenen.nl. Met de Medisch reken training kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van medisch rekenen onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter zult gaan scoren op de verschillende onderdelen van het examen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.
€ 147,-
€ 37,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 1.156 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

“In het verleden scoorde ik super slecht voor rekenen! Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen door het maken van  jullie oefentoetsen met uitleg. Het is echt waar dat door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden je veel beter scoort.
- Karin Vermeer
” De medisch reken training is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op de medisch rekentoets”
- Linda Verbeek